söndag 17 januari 2010

Socionomexamens tårtor


Idag har jag fått göra tårtor till en av mina bästa vänners Examensfest.
Hon har studerat till Socionom under dom senaste åren och har tidigare lovat oss alla en stor fest den dagen hon blir klar.
I fredags fick hon sitt betyg och idag fick vi den utlovade festen.
Jag har länge velat prova på att göra en sådan här tårta och nu tog jag chansen när jag fick fira händer.

Den understa tårtan var ca. 30x20 cm och 8 cm hög så det blev en väldigt stor och tung tårta.
Jag var aningen nervös under transporten av tårtan men den klarade sig galant.
Den understa tårta är spacklad med smörkräm, eftersom jag tänkte att det skulle bli mera stabilt, vilket det ju också blev, men jag höll på att ge upp ett par gånger innan det var klart.
Till dom två översta bytte jag till grädde, vilket ju tyvärr också syns lite på resultatet... :-(
Jag har försökt spackla med smörkräm ett par gånger och blir alltid lika frustrerad.
Att spackla med grädde är så mycket enklare och dessutom är det ju godare. Nackdelen är ju förstås att det inte blir lika jämt och det blir lätt lite kladdigt, men jag tror bestämt jag håller mig till grädde i alla fall, eller så får jag försöka mig på något annat...

Jag hade tänkt sätta till lite små detaljer på böckerna ännu men det blev visst lite bråttom på slutrakan så det fick jag skippa...



Ljusa bottnar

Jordgubbsmousse
Vaniljmousse

Täckt i hemgjord sp
Dekorationer i mmf

Jag gjorde också en vanlig rund tårta med lite blommor.
På kanterna använde jag en utstickare som jag haft länge redan men aldrig använt så idag passade jag på att testa den.
Sedan dekorerade jag med sockerpärlor och sidenband.

Chokladbottnar

Choklamousse
Hallon

Täckt i hemgjord sp
Dekorationer i mmf

22 kommentarer:

  1. Hej! Såg att du hade gjort dekoration i mmf... jag gjorde hemmagjord mmf härom dagen och jag tyckte det var jätte gott mot sp.. men att göra blommor och sånt med den och att täcka en hel tårta med den tyckte jag var jättesvårt.. den var så mjuk och skör... något tips på vad jag gjorde för fel? skulle jag ha satt i mycket mera florsocker för att den ska bli lite hårdare och fastare? den var rätt luftig och fluffig fast jag hade bearbetat den länge..

    Gillar din blogg stenhårt :)

    Dessutom kommer jag från malax *fniss* Fast bosatt i södra sverige :)

    Trevlig kväll!


    Stina

    SvaraRadera
  2. Boktårtan är ju hur fin som helst, säkert inte så enkel att göra...! Och den andra tårtan är också väldigt vacker. Själv tycker jag nästan det är svårare att spackla med grädde än med smörkräm, men brukar värma smörkrämen några s i taget i micron tills den blir tillräckligt mjuk att spackla med (om man alltså gjort den i förväg och haft den i kylen). Och så är det skillnad på smörkräm och smörkräm, smbc (vit marängsmörkräm) funkar bäst, tycker jag! :)

    SvaraRadera
  3. Åh vad fin boktårta, du är så duktig! Vad använder du för recept när du gör egen SP?

    /Maria www.tartsmulan.blogspot.com

    SvaraRadera
  4. Stina!
    Kul att du gillar min blogg! :-)
    Jag skulle nog gissa på för lite florsocker. När jag gör dekorationer med mmf så gör jag den ganska så kompakt. Ibland har jag i så pass mycket florsocker att jag måste värma den i micron några sekunder för att kunna arbeta med den...

    Tove!
    Ja tänk så olika det kan vara! Jag tycker det är jättelätt att spackla med grädde men smörkrämen är som sagt en helt annan sak! ;-)
    Jag värmde den i micron några sekunder och lite lättare blev det men inte så enkelt som jag hade hoppats på..
    Jag borde ta och testa smbc, men den är ju rätt så invecklad att göra och i och med att jag gör allt själv så blir det rätt så många moment innan tårtan är klar...

    Maria!

    Jag kan maila receptet till dig! :-) Hinner inte nu men påminn mig gärna om jag glömmer bort det! ;-)

    SvaraRadera
  5. Helt underbara!!!!
    Finns inte fler ord!

    Mvh Linda

    SvaraRadera
  6. Just därför slutade jag göra egen sp...dessutom fick jag den aldrig lika fin som din, men då kan man satsa mer på innehållet i stället. ;)

    SvaraRadera
  7. Fantastiska tårtor! Särskilt böckerna som ju är något alldeles extra!

    SvaraRadera
  8. Linda & MammaMonica!
    TAck så mycket! :-)

    Tove!
    Jag funderar på att testa på färdig jag också men sen är det ju det att man måste beställa sp'n och frakten blir svindyr... :-(

    SvaraRadera
  9. Jag har nu på sistone beställt från Tårtdecor, de har haft samma leveransavgift oberoende av hur mycket man beställer. Så om man beställer mycket på en gång känns det inte så dyrt iaf.

    SvaraRadera
  10. Jisses, vilka underbara tårtor du gör!

    SvaraRadera
  11. nämen shit vilken häftig boktårta!! man blir lika imponerad varje gång man kikar in hos dig! du är helt otrolig!

    jag spaklar alltid med buttercream, har aldrig ens vågat testat grädde då det verkar jättesvårt att få sugarpasten jämn men du gör ju ett galant jobb med det. :)

    SvaraRadera
  12. Hej, du har en present att hämta hos mig!
    Kram Karin

    SvaraRadera
  13. Hej Cickan! Imponerande, som alltid! Jag har gett dig en award för att din blogg är fylld med fantastiskt inspirerande tårtor. Inte minst är jag förtjust i de underbara smådetaljerna!! Titta in på min sida för mer information =)

    SvaraRadera
  14. Gjorde MMF degen igen och knådade in en jäkla massa florsocker och knådade länge (har juh ingen maskin) och den blev mycket mycket bättre att jobba med. Så det var nog där skon klämde ;)
    Tack för tipset!

    Stina

    SvaraRadera
  15. Nu är jag här igen och berömmer de fina tårtorna.
    Jag måste bara få fråga hur du gjorde med bokpärmen. Hur har du fått den att stå ut så ch inte falla ihop?
    Är den kavlad och torkad i förväg?

    Kramar Linda

    SvaraRadera
  16. Tack ännu en gång för alla snälla kommentarer! :-)

    Hanna! Tack för awarden! :-)

    Tulipan! Vad bra om det lyckades bättre den här gången... :-)

    Linda!
    Jag har bara kavlat ut pärmarna och skurit dom några mm större än boken. Dom låg kvar som jag placerade dom men sp'n är nog lite tjockare än jag annars kavlar den så det är säkert tack vare det som pärmarna höll formen.

    SvaraRadera
  17. Tack för svaret!
    Ska ev göra en bok i april

    SvaraRadera
  18. Oj vilka fina tårtor! Så duktig du är.

    SvaraRadera
  19. Jättefina tårtor du gör!!! Hur många personer är boktårtan beräknad till?

    SvaraRadera