måndag 22 november 2010

Muminpepparkakor

Det här om något är väl äkta lycka! :-)

Den här förpackningen med kakformar från Iloleipuri, blev äldre tösens favorit så medan lillasyster tog sin eftermiddagvila passade vi på att testa dom.


Formarna är en superenkla att använda både för stora och små och utan krångel gör man snabbt så här fina kakor.
Det är bara att trycka ner formen i den utkavlade degen och sedan trycka på knappen i mitten för att trycka in mönstret i kakorna.

Jag använde ett annat recept på pepparkaksdeg än det som finns på förpackningen eftersom jag redan hade gjort den innan vi fick formarna och den degen jäste lite för mycket så att det fina mönstret på kakorna nästan försvann.
Det problemet löste jag genom att låta kakorna vila lite i kylen innan jag gräddade dom och då blev resultatet så här fint! :-)

En nygräddad Mumin i en nyvaken lillasyster hand! :-)
Som ni ser förvandlas kakorna dessutom från Lilla My till Mumintrollet under tiden dom gräddas! ;-)

Jag ska testa att göra Pepparkaksdeg enligt receptet på förpackningen någon dag så får vi se om det blir bättre resultat med det, så att jag kan skippa att kyla ner kakorna innan gräddning.


Dom här kakorna är ju fina bara så här men vi ville ju givetvis testa dekorpennan som fanns i förpackningen så en del av kakorna valde vi att spritsa lite kristyr på...

...eller som i det här fallet ganska mycket kristyr! :-)

Ett par pepparkakor hann jag i alla fall rädda från att drunkna i kristyr! :-)

Dom här formarna och dekorpennan var jätteroliga att använda både för stora och små och jag kan varmt rekommendera er att köpa dom! Ni lär inte bli besvikna! :-)

I Finland finns har jag sett dom åtminstone i Prisma och Halpa Halli och i Sverige finns dom att köpas t.ex. här.

17 kommentarer:

  1. Dessa ska jag absolut kika efter! Mumintrollet är en stor favorit även här!

    SvaraRadera
  2. De var ju hur fina som helst, undrar var man får tag på dem i Sverige... någon som vet??
    Förstår ingenting på sidan du länkade till ;)

    SvaraRadera
  3. Pernilla!

    Här finns dom i alla fall att beställa! :-)
    http://www.shopping4net.se/Leksaker/Leksaker/Leka-hus/Koek-Koeksredskap/Mumin-Pepparkaksformar-med-Dekorationspenna.htm

    SvaraRadera
  4. Frida undrar om vi får smaka en "ååh va fin muminpepparkaka" imorgon?

    SvaraRadera
  5. Åh vad läckra! Kul när det är som en stämpel oxå. Fint stort paket du fick, ska bli kul att se vad mer ni hittar på =) Homer S är en stor favorit här hemma och ska bli pepparkaka till helgen tänkte jag :-)

    Tack för de fina orden om mitt dessertbord =) Såg ditt och det är fantastiskt fint! Håller med, himla kul att göra men ack så slut man är när det är över ;-)

    SvaraRadera
  6. Men...vad hände med Lilla My-kakan?

    SvaraRadera
  7. Har också alltid problem med att pepparkaksdegen jäser upp för mycket vid gräddning. Hade läst om din lösning innan jag bakade mina kakor häromdagen. Satte ut dom på bron ca 10 minuter (minusgrader) Men det fungerade dåligt. Blev det för kallt i minusgrader tror du? Vad exakt är det som gör att degen inte jäser om den varit i kylen?
    Älskar din blogg förövrigt :-)

    SvaraRadera
  8. Linda!
    Jag skulle också gissa på att det blev för kallt! Jag hade mina i kylen ca. 5-10 minuter och då blev det perfekt.
    Jag testade att göra så eftersom jag gjort så med andra kakor jag gjort tidigare så att dom skulle hålla formen bättre under gräddningen och testade för att kolla om det samma gällde pepparkakor... :-)
    Pepparkakorna jäste nog upp en del under gräddningen men inte så mycket att konturerna försvann.
    När dom är nerkylda så hinner dom helt enkelt inte jäsa så mycket att mönstret försvinner, under den korta gräddningstiden.
    Jag har testat att göra degen enligt receptet på förpackningen av Muminformarna nu också och dom blev perfekta utan att jag kylde ner dom.
    Jag ska sätta ut receptet på bloggen så fort jag hinner så kan du kanske testa med det! :-)

    SvaraRadera
  9. Nu har jag precis gjort en jättestor pepparkaksdeg :-) Får väl prova sätta in plåten i kylen då en stund istället om den här degen skulle jäsa för mycket också.
    Sidan som säljer formarna som du länkat till här ovan hade skrivit ut recept på pepparkaksdeg. Kanske samma som är på paketet?

    SvaraRadera
  10. Tack för tipset om pepparkaksformarna! Dem ska vi definitivt inhandla! Jag älskar att kika in på din blogg nu och då och beundra dina tårtor. Du är verkligen en konstnär! Sååå otroligt vackra skapelser du gör!

    SvaraRadera
  11. Linda!
    Det är säkert samma recept. :-) Muminmammans pepparkaksdeg tror jag att den hette. Den fanns på flera av förpackningarna som jag fick.

    Miss Goldie!
    Long time no see! :-) Kul att du tittar in! :-)
    Hoppas ni får lika roligt som vi med Muminformarna! :-)

    SvaraRadera
  12. Hej och tack för en fin och inspirerande blogg!
    Vi köpte också hem formarna nu undrar jag vad du använde för kristyr till pennan?

    SvaraRadera
  13. Matilda!
    Jag brukar göra kristyr enligt receptet:
    1 äggvita - vispas till hårt skum
    1/4 tsk citronsaft tillsätts
    4 dl siktat florsocker - rörs ner

    Vispa sedan kristyren på medelhastighet ca. 10 minuter.

    Jag spädde den lite med vatten (man borde väl egentligen späda med mjölk eller äggvita men vatten funkar lika bra tycker jag) för att den skulle bli lite tunnare och gå lättare att spritsa med pennan.

    SvaraRadera
  14. Hej!
    Hittade precis din blogg och herregud vilka underbara muminkakor, nu måste jag med köpa sådana formar :)
    Och vilka tårtor och annat du skapat, så himla duktig :) Är du självlärd eller jobbar du med det? :)

    // Jennie

    SvaraRadera
  15. Vilken härlig och insprierande blogg, den kommer jag att följa!
    Jag uppskattar också "ärliga" bilder på hur det blir när man bakar med barn, det blir så levande då! :-)

    SvaraRadera