torsdag 20 maj 2010

Key Lime Pies

Även om värmeböljan fortsätter här med 25 grader i skuggan så måste jag bara testa en del av mina nya bakformar idag.
Valet föll på att göra Key Lime Pie, enligt receptet i One More Slice, i mina nya fina portionsformar, som jag köpte i Stockholm.


Idag sjösatte dessutom min pappa sin fina bastuflotte och det om något är ett säkert tecken på att sommaren är här. Innan flotten sjösattes passade jag på att använda däcket på flotten som bakgrund när jag fotade mina pajer.

Sjösättningen samt det faktum att Finland tydligen är det varmaste landet i Europa för tillfället är väl skäl nog att fira med lite paj.
Sånt är vi minsann inte bortskämda med här uppe! ;-)

Key Lime Pie passade utmärkt en het dag som denna med sin syrliga, fräscha smak.
Serverat med lite vispad grädde och färska jordgubbar kunde det nog inte bli bättre.

Key Lime Pie

Kexbotten:
200 gram digestivekex
100 gram smör

Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk
4 ekologiska äggulor
Skal och saft av 5 limefrukter

Vispad grädde till serveringen

1.Sätt ugnen på 175 grader
2. Krossa kexen till små smulor och bland med smöret.
3. Tryck ut blandningen i i botten och upp på kanterna i 4 mindre pajformar eller en stor.4. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen ca. 10 minuter och låt dom sedan svalna.
5. Blanda ingredienserna till fyllningen och låt smeten dra åt sig smak av limeskalen i minst 30-60 minuter. Sila sedan smeten genom en finmaskig sil och släng skalen.
6. Fyll pajskalen och grädda i mitten av ugnen i ca. 15 minuter. (Något längre om det är en stor paj) Låt svalna och servera pajerna med vispad grädde och skivad limefrukt och som i mitt fall lite färska jordgubbar.


Till sist bjuder jag på en bild på den jättefina bastuflotten som min pappa byggt... Bilden är tagen av min man förra sommaren ute vid mina föräldrars sommarstuga och där kommer vi troligen att tillbringa helgen om värmeböljan håller i sig... :-)


Hoppas ni alla andra också får njuta av sommar och sol i helgen! :-)

5 kommentarer:

  1. din pies se otroligt gott utt!!
    mycket härligt fint bild!!
    jag tänke ska göra också men jag ska fråga..är det mycket surt?

    SvaraRadera
  2. Pajen är rätt så sur/syrlig men tycker man som jag om lime så är den perfekt! :-)

    SvaraRadera
  3. Härliga bilder! Ja, visst får man fira denna värmebölja, den är vi nog värda efter den lååånga vintern. :-) Får hoppas den fortsättet ett tag ännu...:-)

    SvaraRadera
  4. Ser underbart ut, både pajerna och flotten!

    SvaraRadera
  5. Åh, gud så gott det såg ut... blir nästan lite sugen trots att jag haft tårtleverans idag (=ätit en halv skål marängsmörkräm :D)

    SvaraRadera