lördag 10 juli 2010

Jordgubbspaj


Äntligen finns det inhemska jordgubbar att köpa och hemma hos oss äts det för tillfället massor av dom ljuvligt söta jordgubbarna, eller gummorna som lilltösen valt att kalla dom. :-)
Häromdagen bakade jag och töserna en sådan här paj med massor av färska jordgubbar täckta i jordgubbsgelé. Nästa gång jag bakar den kommer jag att använda ännu mera jordgubbar både för smakens och utseendets skull. För mycket jordgubbar kan man ju aldrig få. ;-)

Pajen bakade vi i en av mina nya formar som jag köpte i Stockholm tidigare i sommar. Den är en större variant av pajformarna jag använde till mina små Key Lime Pajer som jag bakade för ett tag sedan och har liksom dom en löstagbar botten så att man kan lyfta ur den färdiga pajen innan man serverar den.


Pajen tog vi med oss hem till mina föräldrar och bjöd dom, min lillasyster och mina morföräldrar på sommarens första Jordgubbspaj med vispad vaniljgrädde till.


Jordgubbspaj


200 gram smör
50 gram florsocker
170 gram vetemjöl

Jordgubbar

4 dl jordgubbssaft
3 dl gelésocker

Rör ihop smör, florsocker och vetemjöl med elvisp eller för hand, och arbeta degen bara så pass att degen precis gått ihop. Knåda inte.

Tryck ut degen i pajformen, nagga den med en gaffel och ställ sedan in formen i frysen ca. 15 minuter så att den är helt frusen.
Genom att frysa degen håller den formen när man sedan gräddar den och kanterna sjunker inte ner.

Grädda sedan pajskalet i 220 graders ugn i ca 13-15 minuter tills den är gyllenbrun.

Låt pajskalet svalna på ett galler.

Fyll sedan pajskalet med jordgubbar och täck dom med gelé som tillretts enligt instruktioner på gelésockerförpackningen.

Servera med massor av vispad vaniljgrädde.

8 kommentarer:

  1. Den ser jättegod ut. Håller med om att man inte kan få nog av dessa härliga bär. Roligt att din lilla tjej kallar jordgubbarna för gummor. :-)

    SvaraRadera
  2. Men gud vad sugen jag blev på jordgubbar nu! Pajen ser jättegod ut!

    SvaraRadera
  3. Ser himlar gott ut!!
    riktig fin bild

    SvaraRadera
  4. Åh, ser jättegott ut!! Håller med dig - man kan nog inte få för mycket av jordgubbar!!

    SvaraRadera
  5. Jordgubbar är livet. Det är då man vet att det är sommar :) Ser jättegott ut!
    Har något du kan hämta i min blogg ;)

    SvaraRadera
  6. Hej! Du är den bästa jag har sett på att modellera. Nu är det så att jag har fått ett uppdrag att baka en tårta med en strävhårig tax på, och jag har ingen aning om hur jag ska göra för att få den snygg! Kan inte du modellera en sådan och visa hur man gör?

    SvaraRadera
  7. Åh vilken läcker paj, och vilka fina bilder :)

    SvaraRadera
  8. Vilken ljuvlig jordgubbspaj!

    SvaraRadera