torsdag 22 oktober 2009

Födelsedagstårta till Carolina

Igår gjorde jag en födelsedagstårta till Carolina som blir 18 år idag.
Jag fick rätt så fria händer av hennes pojkvän som beställde tårtan och eftersom jag tyvärr inte hade tid att modellera något den här veckan så bestämde vi oss för en sådan här.
Jag har en liknande tårta sparad i min inspirationsmapp och har länge varit sugen på att göra den så det passade utmärkt.

Efter att ha spritsat några ränder på sidan konstaterade jag att det här kanske inte var den optimala tårtan att göra för någon som är så darrig på händerna som jag, men det var bara att fortsätta... ;-)
Ränderna blev ju inte direkt spikraka men det syns ju att det är handgjort i alla fall! :-)

Tårtan skulle också vara laktosfri så jag fick också prova på att använda laktosfria produkter istället för vanliga. Dom är ju tyvärr inte helt likadana som vanliga att jobba med så bl.a. valde jag att spackla tårtan med smörkräm istället för grädde som jag vanligen använder.
Jag fick också använda lite andra recept än jag annars gör
men slutresultatet blev bra i alla fall.
Ljusa bottnar

Jordgubbsmousse
Vaniljmousse

Spacklad med smörkräm
Täckt med hemgjord sp

Dekorationer i mmf
Ränder och dekorationskant i kristyr


Grattis Carolina på 18-årsdagen!

10 kommentarer:

 1. Den var väldigt fin tycker jag, och har också haft lust att nån gång göra en liknande (månne vi båda sett samma tårta ;)). Men på vilket sätt tycker du laktosfria produkter skiljer sig från vanliga? T.ex. frostingar tycker jag nog blir bättre med vanliga (kanske främst pga att laktosfri färskost bara finns som "lätt", konsistensen blir inte alls lika bra som med riktig färskost) men moussefyllningar blir rätt så lika så om jag måste göra laktosfritt gör jag nog helt enligt mina vanliga recept. Laktosfattiga produkter använder jag nästan alltid (förutom i frostingar då), det är så många som vill ha det så... Oj, det här blev en lång kommentar :)

  SvaraRadera
 2. Tack Tove!
  Det är väl främst smaken...Tycker en del av produkterna har en skum bismak men det kanske jag bara inbillar mig! ;-)
  Grädden tycker jag inte man kan vispa riktigt lika hårt som vanlig, eller den blir snabbt lösare, tycker jag... Jag har inte använt laktosfria produkter så mycket på sistone så jag har för mig att grädden blivit "bättre", i och för sig tack vare något stabiliseringsmedel så egentligen sämre om du frågar mig! ;-)

  Kul att prova på produkterna var det och bra att veta vad som finns och inte finns så får man anpassa fyllningarna enligt det...
  Att dom dessutom är rätt så mycker dyrare än vanliga är ju lite trist, speciellt för dom som behöver dom dagligen...

  SvaraRadera
 3. wow! så snygg tårta ;) tycker ränderna blev perfekta!

  SvaraRadera
 4. Nu kan det bli lång kommentar igen ;). Jo, angående smaken så tycker jag också speciellt färskosten (Viola) inte är nåt vidare, men det är inte Viola överhuvudtaget... (Philadelphia är ju helt överlägsen här). Sen har du rätt i att grädden innehåller stabiliseringsmedel men det har jag liksom accepterat, använder annars också hellre "vispikerma" än "kuohukerma", t.ex. för att spritsa så tycker jag det blir snyggare med vispikerma, och så har den ju så bra hållbarhet, praktiskt då man ändå alltid måste ha några liter grädde i kylskåpet ;). Ja, och så är den ju laktosfattig. Och, även om jag är ganska kräsen märker jag inte någon egentlig smakskillnad, tycker nästan vispikerma är lite lenare och mjukare i smaken. Fejkprodukter som t.ex. Flora Vispi vägrar jag dock använda :). Ännu angående laktosfria grädden, så iom att jag är van vid vispikerma som också vispas långsammare än kuohukerma så tycker jag den laktosfria är helt ok, och den blir nog också smör om man vispar den lääääääääänge :).

  SvaraRadera
 5. Vilken super fin tårta! Den var säkert lika god som den ser ut :)

  SvaraRadera
 6. Carolina Portin25 oktober 2009 21:54

  Tusen tack för tårtan!! :) Visste ingenting om att min pojkvän hade beställt en sån :P God var den och väldigt fin!! :) Duktig e du!! Hälsningar Carolina 18 år

  SvaraRadera
 7. Tina & Malin! Tack, tack! :-)

  Carolina!

  Varsågod! :-)
  Du har allt hittat en riktigt romantisk pojkvän! ;-)
  Jättekul att du tyckte om tårtan!

  *Cickan*

  SvaraRadera
 8. Hej! Har precis hittat till din blogg! Jösses vilka fina tårtor! Och muffinsarna med! Jag är impad!

  SvaraRadera
 9. Åh! vilken söt tårta!!! Superfin!!!

  SvaraRadera
 10. Jättefin tårta, jag gillar designen.

  SvaraRadera