tisdag 15 februari 2011

Biskvier

Jag har länge tänkt testa att baka biskvier och som ni kanske har sett på bilderna från Neas 4-årskalas blev det äntligen av.
Biskvier är ju underbart goda och inte alls så svåra att baka som jag hade fått för mig så jag kommer definitivt att baka dom här igen.
Ganska många olika moment är det ju men det är helt klart värt besväret.
Jag googlade en massa recept och fastnade för ett som med lite små ändringar blev perfekt så om ni inte bakat biskvier tidigare är det bara att testa! :-)

Biskvier

Botten:
275 gram mandelmassa
1,5 dl strösocker
2 äggvitor

Fyllning:
250 gram smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
(Några droppar Romessens)

Garnering:
200 gram mörk choklad
1 msk olja

Botten:
Rör ihop mandelmassa och socker med en elvisp.

Tillsätt äggvitorna och rör till en jämn smet.

Spritsa ut smeten till små runda kakor, ca. 4 cm i diameter, på ett bakplåtpapper.
Låt kakorna stå ca. 30 minuter innan du gräddar dom så håller dom formen bättre under gräddningen.
Grädda i 175 grader 12-17 minuter, tills dom börjar få lite färg.
Låt dom kallna på plåten och lossa dom sedan från bakplåtspappret.

Fyllning:
Rör smöret, florsocker och vaniljsockret till en fluffig smet.
Tillsätt äggulorna , ett i taget under omrörelse.
(Smaksätt smörkrämen med några droppar romessens.)

Bred smörkrämen på den kalla kakans undersida.
Forma krämen så att den får en mjuk rundning.
(Jag använde en liten vinklad spatel från Wilton och den fungerade utmärkt.)
Ställ kakorna ca. 30 minuter i kylen eller 15 minuter i frysen så att de blir riktigt kalla, så fastnar chokladen bättre.

Garnering:

Smält blockchokladen och tillsätt oljan.
Doppa krämsidan på kakorna försiktigt i chokladen och låt den sedan stelna.

Förvara biskvierna svalt men helst inte i kylskåpet eftersom chokladen då kan få en matt yta.
Enligt orginalreceptet går dom utmärkt att frysa och håller då i ca. 3 månader.
Jag testade att frysa några som blev över men jag kan nog inte garantera att dom håller 3 månader i frysen eftersom våra försvann inom en vecka. ;-)

10 kommentarer:

  1. Biskvier har jag heller aldrig gjort, är kanske mera en Sverige-bakelse? :-) Men påminner visst lite om bebéer, åtminstone vad gäller tillagningssättet, förutom att bottnen är annorlunda? Goda verkar dom i alla fall, säkert värt ett försök någon gång. :-)

    SvaraRadera
  2. Biskivier är så gott men jag har inte bakat det själv ännu, det verkar ju så svårt :-), men jag blir verkligen så sugen på att baka några snart

    SvaraRadera
  3. Det är ju så gott! Min mans favoriter :) jag bakade dem förra veckan :D
    Vad fina dina blev!!

    SvaraRadera
  4. Biskvier är gott, det bakar jag ofta till min svärfar som har dessa som sin favoritkaka.

    SvaraRadera
  5. Jag gör något liknade recept, jätte lätta att baka, lite kladdigt med chokladdoppet bara :)
    Jag såg du hade rom essens i dina, kanske man borde testa :)

    SvaraRadera
  6. Vilka fantastiskt fina bakverk du gör. Ha en fin dag nu !

    SvaraRadera
  7. oj vilka fina tårtor du gör, magiska !
    Har du något bra recept på kristyr som du vill dela med dig av ? Jag har problem med att få den fast så den inte rinner iväg hela tiden när den spritsas.
    MvH

    SvaraRadera
  8. Tove & Cupcakesfluffan!
    Helt klart ska ni testa dessa! Såå goda! :-)

    Pernilla! Tack! :-)

    Erika! Som sagt var det mitt första försök men det lär säkert bli flera! ;-)

    Ester! Det är dom också! :-)

    Maya! Exakt! Lite kladdigt men väl värt kladdet! ;-) Det blev jättegott med lite romessens så det tycker jag absolut att du ska testa! :-)

    Janne! Tack, tack! :-)

    Emelie! Jag brukar göra kristyr på en äggvita + 4 dl florsocker. Vispa äggvitan fluffig och tillsätt några droppar citronsaft+ florsockret och rör i ca 10 minuter.
    Den brukar bli fast och lite fluffig i konsistensen och inte alls rinnig!

    SvaraRadera
  9. Vilka fina kanter du fick! Inget spill alls!

    SvaraRadera